5 marketinških trendova koji će vladati na društvenim mrežama u 2018. godini (i kako da ih pametno iskoristite)

Društvene mreže ostaju jedan od najznačajnijih kanala kojim brendovi komuniciraju sa potencijalnim kupcima. Vreme koje imaju na raspolaganju da privuku njihovu pažnju ne meri se više minutima ili sekundama, već brzinom kojom korisnici skroluju feedove.

Marketing na društvenim mrežama

Realnost je da postajemo pretrpani sadržajem i izdvojiti se u moru informacija zahteva dobru strategiju i kreativnost.

Iznenađujuća činjenica koju svaki marketar treba da ima na umu je:

Dok sadržaj na društvenim mrežama neograničeno raste, istovremeno opada interakcija sa njim.

Kako možete iskoristiti ovo saznanje za rast svoje kompanije?

Uočite buduće trendove na vreme dok je konkurencija mala i imaćete veće šanse da osvojite mesto za svoj brend na društvenim mrežama.

U ovom postu donosimo vam pet predviđanja koji marketing trendovi će biti moćno oružje za svaku marketing strategiju na društvenim mrežama u 2018. godini.

1. Facebook Messenger Chatbot

Facebook Messenger predstavlja platformu koja ima sve više korisnika. Sa pojavom Messengera, raste i potencijal chatbotova.

To više nisu mašine koje neuspešno podražavaju ljudsku komunikaciju, već alati koji pružaju personalizovanu uslugu korisnicima, omogućavajući im da se povežu sa brendom ili da obave konkretne zadatke, kao što su rezervisanje hotela, kupovina kozmetike, pa čak i naručivanje pizze. 

Facebook Messenger Chatbot

Prema najnovijim predviđanjima:

20% poslovnog sadržaja u 2018. godini biće generisano preko mašina.
Reč je o ozbiljnoj marketinškoj prilici koju treba dočekati spreman.

Jednostavno je:

Dobar Chatbot jednako je bolja usluga, što znači VEĆI PROFIT za vašu kompaniju.

Prema podacima Facebooka:

  • 2 milijarde poruka razmeni se između kompanija i korisnika mesečno, računajući one automatske i one koje iniciraju ljudi;
  • 53% korisnika koji komuniciraju sa kompanijama preko chata izjavilo je da će pre da kupuje od kompanije sa kojom može da kontaktira preko poruka nego od one koja ne omogućava takvu vrstu usluge;
  • 100.000 botova aktivno je na Messenger platformi mesečno.

I ne samo to:
Očekuje se da će ove brojke dodatno porasti u narednoj godini.

Zato, ukoliko želite da osnažite svoje prisustvo na društvenim mrežama, kreiranje Chatbota je pametan potez.

Ipak, da biste iskoristili najviše od ovog alata, treba da znate 3 važne stvari:

  1. Kreirajte karakter svom chatbotu. On treba da govori glasom vaše kompanije i da istovremeno komunicira sa klijentima kao prava osoba, koja se sa njima povezuje na emocionalnom nivou.
  2. Osmislite dobar copy. Chatbot treba da zvuči uverljivo, da bude autentičan sagovornik koji će vašem klijentu na jednostavan način pružiti ono što mu treba. Za ovo će vam biti potreban dobar copywriter.
  3. Inicirajte komunikaciju preko chatbota. Umesto da čekate da vam se obrate, neka vaš chatbot bude taj koji će napraviti prvi korak. Drugim rečima, pokažite korisnicima zašto da ga koriste.

2. Instagram Stories, Facebook Stories i Snapchat Stories donose najbolju interakciju sa korisnicima

U užurbanom vremenu sa ogromnim protokom informacija, sadržaj koji je dostupan samo određeno vreme, obično 24 časa, ostvaruje najveći stepen interakcije.

Ovo pruža jedinstvenu marketinšku priliku za vašu kompaniju:

  • Real time objave prezentuju svakodnevni život brenda i omogućavaju mu veću povezanost sa klijentima u njihovom svakodnevnom životu. Jednostavno, brend deli svakodnevicu sa svojim klijentima.
  • Kratko vreme dostupnosti objavljenog sadržaja stvara osećaj hitnosti kod kupaca, navodeći ih na trenutnu reakciju. Zato je ovo dobar način da se promovišu kratkotrajne akcije, pošalju efektni i trenutni pozivi na akciju, a klijenti učine vernim pratiocima.
  • Pojavljivanjem storyja na vrhu feeda uvek ćete biti na umu svojim korisnicima.

Da biste ovakav sadržaj učinili maksimalno efektnim, potrebni su vam dobra strategija i poznavanje online marketinga i internet prodaje

3. Uloga Augmented reality u svetlu marketinških trendova

Realnost u kojoj živimo svakim danom se sve više menja. Savremena tehnologija kreira nove svetove i uvećava stvarnost.

Augmented reality predstavlja prikazivanje objekata na displeju koji nisu realno tu. Novi iPhone X dolazi sa integrisanim čipom za augmented reality, što znači da možemo očekivati bum u narednoj godini.

Augmented reality unapređena stvarnost

Iza svega stoji tajna za koju najuspešnije kompanije znaju da donosi najveći profit:

Obezbediti kupcima što bolje korisničko iskustvo.

Omogućavanje korisnicima da sa svojih mobilnih telefona vide proizvode koje im nudite iz što više uglova i u interakciji sa njihovim svakodnevnim prostorom čini da se oni lakše odlučuju na kupovinu.

IKEA ima posebnu aplikaciju preko koje njeni kupci mogu lako da vide kako se predmet koji žele uklapa u njihov postojeći prostor.

Osim toga, augmented reality pruža velike mogućnosti personalizacije. Kupac će postati kreator svog proizvoda tako što će slobodno birati boju, materijal i dodatke. Personalizacija usluga jedan je od imperativa savremenog tržišta. Augmented reality to i omogućava.

Pošto je reč o novoj tehnologiji koja korisnicima pruža dosad nepoznato iskustvo, koja je uz to interaktivna i jednostavna, predviđa se da će ovo biti jedna od novih velikih stvari u marketingu.

4. Influenseri kao brend ambasadori

Godina 2018. pokazuje da su influenseri žilava sorta. Nastavljaju da postoje čak i kad se u njih sumnja.

Ono što je neosporno jeste da je njihov uticaj veliki u svetu marketing trendova:

  • U 2016. godini promocija preko influensera pretekla je štampano oglašavanje.
  • 49% korisnika izjavilo je da se oslanja na mišljenje influensera kada se odlučuje za kupovinu.

Influenseri su ambasadori brenda

Međutim, jednu stvar morate znati kada radite sa influenserima:

Opreznost i selekcija.

Porast broja influensera koji reklamiraju sve, od igle do lokomotive, budi sumnju kod potrošača. Kupac jednostavno ne zna više kome da veruje. Osim toga, postoji veliki broj marketinških kampanja koje su se oslanjale na influensere, a nisu dale željene rezultate.

Kako onda da najbolje iskoristite oglašavanje preko influensera u 2018. godini?

Kao i u svemu, i ovde je ključ u autentičnosti.

Nemojte reklamirati svoje proizvode preko bilo kog influensera samo zato što ima puno pratilaca.

Korisnici žele da je influenser koji promoviše određeni brend ekspert za tu oblast. Zbog toga će se u budućnosti sve više brendova, umesto influenserima, obraćati stručnjacima.

U međuvremenu, umesto broja pratilaca, tražite influensere koji su specijalizovani za određenu oblast. Istražite kome vaša ciljna grupa veruje i izgradite dobru vezu sa tim influenserom.

I na kraju, nijedan izveštaj o trendovima na društvenim mrežama ne može da prođe bez njega. Bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam:

5. Njegovo visočanstvo video

Svi koji se bave oglašavanjem na društvenim mrežama pokušavaju da reše jednu zagonetku:

Koja vrsta sadržaja osigurava najbolji odziv publike?

I dok se odgovor na ovo pitanje razlikuje od oblasti do oblasti, opšte pravilo glasi: VIDEO

Video ima najbolji odziv publike

To je forma sadržaja koja se predviđala kao trend i u 2017. godini. To će biti moćan trend u 2018, a očekuje se da će do 2020. postati isključiva forma sa kojom će korisnici ostvarivati interakciju.

U vremenu kada se internet uglavnom koristi preko mobilnih telefona, video je jedan od najzastupljenijih formata:

  • U 2017. godini 90% šerovanog sadržaja na društvenim mrežama bio je video. Reč je o najbrže rastućem formatu za oglašavanje.
  • Previđa se da će do 2020. godine 80% konzumiranja celokupnog sadržaja na internetu biti u formi videa.

Da prevedemo brojke u reči - video je sadašnjost i budućnost društvenih mreža.

Ako još uvek niste počeli sa ovakvom vrstom sadržaja, sada je pravi trenutak da se uključite u ovaj trend. Kreiranje dobre video-strategije traži pažljivo planiranje i veštine stvaranja zanimljivog sadržaja.

Međutim, postoji jednostavno pravilo koje će vaš video-sadržaj u 2018. učiniti boljim od drugih:

„Design for sound off, delight with sound on”.

Drugim rečima, napravite video tako da korisnik može da ga pogleda bez zvuka (ubacite titlove i sve ostalo), ali obratite pažnju na zvučne efekte ukoliko korisnik odluči da odgleda video sa zvukom.

Doskora su se video-zapisi na društvenim mrežama uglavnom gledali bez zvuka, međutim, sve više korisnika počinje da pušta i zvuk. Zato učinite da taj njihov izbor bude vredan truda.

Čeka nas zanimljiva i dinamična 2018. godina sa mnoštvom izazova i prilika za rast. Budite spremni da iskoristite svoju šansu.

Ukoliko želite da ovladate marketingom na društvenim mrežama i uopšte da naučite da primenjujete najbolje digitalne strategije kako bi vaša kompanija ostvarila rast koji zaslužuje ili kako biste našli dobro plaćen posao ili dodatni posao, idealan novogodišnji poklon je novi program InternetAcademy – Digital Marketing Professional.

Neka to bude vaša novogodišnja odluka. 

  • 18.12.2017 17:59

Komentar