Kako Pokémon GO može doprineti vašem biznisu?

Nova internet senzacija – Pokémon GO igrica je najviralnija mobilna aplikacija i najuspešnija mobilna igra, koja beleži rekordan broj instalacija. O pokemonima svi pričaju, društvene mreže preplavljene su sadržajem, a kako stvari stoje ovaj trend će se zadržati još neko vreme.

Mobilna aplikacija kombinuje elemente stvarnosti i igrice, koristeći GPS i kameru mobilnih uređaja. Upravo ta specifičnost privukla je mnogo pažnje, jer su se sada korisnici prvi put susreli sa mobilnom igrom koja uspešno koristi izmenjenu stvarnost.

Misija igrice je lov na pokemone, simpatična mala čudovišta koja se mogu pojaviti u okruženju korisnika. Potrebno je samo da usmerite kameru u pravcu pokemona i uhvatite ga u pokemon loptu.

Pokémon GO u biznisu

Jedinstvena kombinacija virtuelnih bića i stvarnosti donela je interesovanje celog sveta i popularnost koja može biti iskorišćena na bezbroj načina. Ukoliko imate biznis, treba da znate da ovu internet groznicu ne propustite i iskoristite za marketing.

Na koji način Pokémon GO može doprineti vašem biznisu?


Prvo pitanje na koje treba odgovoriti je da li Pokémon GO može da donese korist vašem biznisu. To najlakše možemo da otkrijemo ako sagledamo delatnosti i ciljne grupe. Kroz nekoliko podela, definisaćemo kojim delatnostima ovaj tip marketinga odgovara:

 Tipičan igrač pripada grupi mlađe generacije, zato privlačenje pokemon korisnika funkcioniše ako:

  • su vaš target mlađi članovi porodice;
  • imate proizvode/usluge koji spadaju u interesovanja mlađih članova porodice;
  • imate proizvode/usluge koji mogu da se povežu sa igricom.

 Pokémon Go verovatno neće biti od velike korisiti ako:

  • su vaši klijenti stariji;
  • horde mladih ljudi mogu negativno uticati na stalne klijente.

 Lokacije na kojima su pokemon korisnici prihvatljivi:

  • porodični restorani,
  • prodavnice igračaka,
  • sladoled frižideri,
  • sportske radnje,
  • kafeterije,
  • galerije,
  • prodavnice ploča i stripova,
  • šoping centri,
  • bioskopi,
  • mesta na kojima porodice mogu da kupuju, ručavaju i opuštaju se.

 

Pokémon GO marketing ideje

Popularna mobilna igrica postala je kulturni fenomen i uspela je da ilustruje neke zanimljive nove implikacije za prodaju i marketing strategije. Upravo zato ne smemo propustiti da iskoristimo pozitivne uticaje aktuelnog trenda, koji s lakoćom može značajno da deluje na razvoj biznisa u samo nekoliko koraka:

 Ideja 1: „Pokemon friendly” mesta privlače pažnju, zato poster sa najtraženijim pokemonima u vašoj prodavnici može biti dobra ideja. Napravite poster, objavite na vašoj zvaničnoj Facebook stranici i pozovite korisnike da posete prodavnicu. Ako naprave kolekciju pokemona koji se nalaze u vašoj radnji, zauzvrat im ponudite kupone, popuste ili besplatne artikle.

 Ideja 2: Razmotrite sve mogućnosti ponude koje su u skladu sa delatnošću i povežite ih sa temom mobilne igrice: majice, zaštita za mobilni telefon, privezak za ključeve, novčanik itd. Na primer, pekare mogu da ponude kolače u obliku pokemona, za one koji tvituju lokaciju pekare.

 Ideja 3: Pokemon događaji – tematska dešavanja okupljaju specifične grupe ljudi;
na taj način ćete mnogo lakše privući ciljnu grupu. Organizujte aktivnosti vezane za pokemone, nagradne igre, štandove koji nude ono što interesuje vašu ciljnu grupu, photo booth atrakciju itd. Pozovite posetioce da svoje utiske i lokaciju događaja podele na Snapchatu ili Instagramu.

 Ideja 4: Aktivacijom opcije „Lures” na mobilnoj igrici Pokémon GO privlačite retke vrste pokemona. To znači da lako možete privući i korisnike, zato pripremite se tako što ćete kreirati digitalni tajmer i postaviti ga na Facebook stranicu. Ciljna grupa će imati uvid koliko dugo je opcija „Lure” aktivna, odnosno koliko još vremena imaju da vas pronađu i prikupe retke vrste pokemona. Sigurno neće gubiti vreme!

 Ideja 5: Web sajtovi, online prodavnice i njihove verzije mobilne aplikacije imaju široki spektar mogućnosti za povezivanje sa popularnom igricom. Za primer možemo uzeti pop-up reklamu koja će predstavljati obaveštenje specijalne ponude za sve korisinike Pokémon GO koji posete vaš sajt. Važno je da im omogućite opciju jednostavnog deljenja aktuelnog obaveštenja na društvene mreže kako bi vaša ponuda postala vidljivija.


Pokémon GO zaludeo je ceo svet i stvorio idealne uslove za marketing i prodaju; na vama je samo da to prilagodite vašem poslovanju i iskoristite kreativnu slobodu.

  • 05.08.2016 17:13

Komentar