Kako započeti karijeru UGC kreatora: Kompletan vodič za potpune početnike

Influenseri više nisu dovoljni; kompanijama su potrebni i UGC kreatori. Reč je o user-generated contentu (UGC), odnosno autentičnom sadržaju koji izgleda kao da su ga napravili „obični” korisnici, koji već neko vreme predstavlja nezamenjivo sredstvo u digitalnom marketingu.

Glavna razlika između UGC kreatora i influensera leži u tome što ovi prvi sadržaj koji su napravili u saradnji sa kompanijama ne objavljuju na svojim profilima na društvenim mrežama, dok su influenseri plaćeni upravo za to da sav sadržaj koji je nastao kroz saradnju sa kompanijom dele na svojim profilima.

UGC kreatori su veoma traženi i mogu da zarade od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra po projektu. Stoga je ovo idealno zanimanje za sve one koji vole da provode vreme na internetu i imaju u sebi zrnce kreativnosti. 

 

U ovom tekstu donosimo vam kompletan korak-po-korak vodič koji će vam pomoći da se upustite u ovu uzbudljivu karijeru.

Pre svega: Šta vam je potrebno da biste počeli?

Razumevanje UGC-a 

UGC sadržaj podrazumeva sve vrste sadržaja: od teksta, preko videa i slika, do recenzija. Glavna stvar je da izgleda kao da su ga osmislili sami korisnici, a ne kompanije. Zbog toga je on autentičan, siroviji i doživljava se kao pouzdaniji u poređenju sa (običnim) reklamama. 

Jasni ciljevi 

Kada znate zašto, znaćete i kako. Drugim rečima, zapitajte se zašto želite da postanete UGC kreator: da li vam je potreban prihod sa strane, želite da oslobodite svoju kreativnost ili da započnete saradnju sa svojim omiljenim brendovima. Jasno definisan cilj pomoći će vam da ostanete fokusirani i motivisani. 

Koje veštine bi trebalo da posedujete? 

Stvaranje (različitih tipova) sadržaja 

Kada želite da uspostavite saradnju sa poznatim brendovima, na prvom mestu je kreativnost, iz koje prirodno nastaje i kvalitet. Ovladajte osnovama fotografije, video-editinga i pisanja kako biste stvarali atraktivan, pitak i privlačan sadržaj. 

Editovanje 

Naučite da editujete fotografije u Adobe Photoshopu, odnosno da montirate video-klipove u softveru Adobe Premiere Pro, CapCut ili Final Cut Pro. Za početnike sa ograničenim budžetom, tu su i sasvim dobre besplatne alternative kao što su Canva ili iMovie. 

Dobro poznavanje društevnih mreža 

Ukoliko vas zanima karijera UGC kreatora, verovatno već dovoljno vremena provodite na internetu. Obratite pažnju na to kako različite društvene mreže rade i koje vrste sadržaja funkcionišu najbolje na svakoj od njih. 

Veštine komunikacije 

Da biste drugima preneli svoje utiske, potrebno je da se tečno izražavate i da znate kako da svoje misli i osećanja pretočite u poruku koju će publika razumeti.

Šta vam je potrebno od opreme?

Pametni telefon

Dobar smartphone sa visokokvalitetnom kamerom je pametna investicija koja će vam pomoći da počnete. U ovom slučaju, isplati se potrošiti malo više novca kako bi vaše slike i video-snimci izgledali dobro.

Kvalitetan foto-aparat 

Kao što smo rekli, većinu vaših potreba, posebno kada ste početnik, zadovoljiće pametni telefon. Međutim, ako nekad poželite da unapredite svoj sadržaj, investicija u DSLR ili mirrorless aparat može vam se isplatiti. 

 

Tripod i gimbal

Ništa ne doprinosi stabilizaciji slike ili video-snimaka kao tripod i gimbal.

Osvetljenje

U početku se možete oslanjati na dobro, staro i potpuno besplatno prirodno osvetljenje. Međutim, ring light ili softbox mogu značajno unaprediti kvalitet vaših fotografija i video-snimaka.

Softver za editovanje 

Početnici, posebno oni sa ograničenim budžetom, imaće koristi od besplatnih verzija softvera za editovanje, a kasnije možete investirati i u neke od plaćenih verzija. Isplati se.

Da li UGC podrazumeva snimanje lica i glasa?

Odgovor je NE. 

Naime, ukoliko želite da svoj privatni život sačuvate za sebe ili jednostavno ne volite da se eksponirate, UGC faceless video je pravi izbor. Reč je o vrsti sadržaja u kome je kamera usmerena isključivo na proizvod, tako da se vaše lice uopšte ne vidi, a čak ni vaš glas ne mora da se čuje, pošto danas postoje AI alati koji kreiraju glas koji želite.

Ova vrsta sadržaja postaje sve popularnija, zbog činjenice da se fokusira pre svega na proizvod, a ne na onoga ko ga ocenjuje.

Pogledajte kako izgleda jedan faceless UGC video: 

https://www.youtube.com/shorts/OWk0ite5eW0 

Drugim rečima: UGC vam omogućava da budete prisutni na internetu, a da ostanete anonimni.

Odaberite pravu platformu

Kreatorima je danas na raspolaganju veliki broj platformi. Kao početniku, može vam biti problem da se odlučite za najbolju. Prilikom izbora, vodite računa o tome na kojoj platformi vaša ciljna publika provodi vreme. To će vam pokazati u kojoj vrsti sadržaja najviše uživaju i time vam omogućiti da se specijalizujete za pravljenje odgovarajuće vrste kontenta.

Takođe, mnogi UGC kreatori svoj sadržaj plasiraju na različitim platformama kako bi povećali opseg i zainteresovanost publike. Igrajte se sa različitim platformama dok ne vidite šta najviše leži vama, vašoj publici, odnosno brendovima sa kojima želite da ostvarite saradnju.

Kako bismo vam pomogli u izboru, donosimo vam pregled nekih od najpopularnijih platformi za UGC kreatore.  

1. Instagram

Fokusiran na vizuelni aspekt stvari, Instagram je idealan za sadržaje koji se tiču mode, lepote, putovanja i lajfstajla. Storiji i rilovi pružaju priliku za različite formate sadržaja.

2. YouTube

YouTube je najbolja platforma za duže video-formate. To ga čini posebno pogodnim za tutorijale, recenzije, vlogove i razne druge sadržaje.

3. TikTok

TikTok je idealan za kratak i zanimljiv video-sadržaj. Posebno je pogodan za korisnike čije su niše ples, komedija, lepota ili DIY.

4. Pinterest

Pinterest je sjajan za vizuelni sadržaj, posebno u nišama kao što su moda, uređenje doma, DIY i recepti.

5. X (Twitter)

X je sjajan za reagovanja u realnom vremenu, deljenje vesti i učestvovanje u diskusijama. Posebno je pogodan za niše kao što su tehnika, gejming i aktuelni događaji.

6. Facebook

Facebook ima široku bazu korisnika i pogodan je za deljenje različitih vrsta sadržaja: od teksta, preko slika, do video-klipova. 

7. LinkedIn

LinkedIn is najbolji za profesionalne sadržaje koji se tiču poslovanja, tehnologije i karijernih saveta. Takođe je dobar i za B2B marketing.

 

Kako da nađete prve klijente za saradanju?

Izgradite portofolio

Napravite portfolio u kome ćete predstaviti svoje najbolje radove. Koristite platforme kao što su Instagram, YouTube ili sopstveni blog da promovišete svoje radove.

Postanite član platformi i zajednica za UGC kreatore

Pronađite platforme i zajednice za UGC stvaraoce kako biste se povezali sa brendovima koji traže UGC kreatore.

Pitajte direktno

Nemojte oklevati da se obratite brendovima direktno i ponudite im svoje usluge. To možete uraditi tako što ćete napisati lep mejl ili preko DM-a na nekoj platformi opisati brendu zašto biste bili dobri za njih.

Netvorkujte

Posećujte događaje iz vaše niše, vebinare i radionice kako biste se povezali sa predstavnicima brendova, ali i sa drugim kreatorima. 

Budite profesionalni

Kada uspostavite saradnju, najvažnije je da poštujete dogovoreno. Nemojte kasniti sa isporučivanjem sadržaja i pobrinite se da on bude u skladu sa smernicama koje ste dobili od brenda.

Kako izgledaju kvalitetni UGC video-sadržaji? 

Kako biste u potpunosti razumeli šta je UGC video, a i dobili inspiraciju za pravljenje svog sadržaja, najbolje je da pogledate konkretne primere:

@classievu.jewelry

Tiktok made me buy it ✨#tiktokmademebuyit#unboxing#asmrunboxing#smallbusinessunboxing#unpackingasmr#aestheticunboxing#luxuryunboxing#unpackwithme

♬ Roxanne - Instrumental - Califa Azul
@heyeaslo

Notion tips for beginners! #notion #notiontutorials #notiontips #notionapp

♬ OMG - NewJeans
@tech_with_william

ill do another video with it linked up to my tv! #techwithwilliam #tech_with_william #appletv #appleunboxing #apple #techunboxing #appleunboxing #unboxingvideo #unboxing #appleaesthetic #appletvunboxing #aestheticunboxing #viralunboxing #newapple #newappletv #appletv4k

♬ Cola (Sped Up Version) - sped up nightcore
@ct1ltd

What is Power Grab ‘n’ Bond Made For? It’s made for heavy duty vertical bonding, it comes with an industrial cut so all you have to do is apply it. Let it cure between 3-5 minutes depending on the weight you’re bonding. This is adhesive you should apply vertically unlike other which work horizontally. Bond plastics, woods, metals, and loads of other substrates for all different types of surfaces. #justct1it #ct1 #adhesive #powergrabnbond #ct1sealant #productdemonstration

♬ original sound - CT1
@formosabubbleteaofficial

There’s never enough tapioca pearls!

Zaključak

Karijera UGC kreatora je uzbudljiva i dinamična, sa brojim prilikama za ispoljavanje kreativnosti i saradnju. Razvijanjem neophodnih veština, investiranjem u pravu opremu i aktivnim traženjem partnerstva sa brendovima, možete se pozicionirati kao uspešan i tražen UGC kreator. Zapamtite: autentičnost i konzistentnost su vaši najbolji resursi. A ostala znanja i veštine možete steći na našoj instituciji.

Na smeru Social Media, Online PR & Community Manager naučićete da vodite komunikaciju sa svojim pratiocima, da kreirate sadržaje koji će privući vašu ciljnu publiku i još mnoge druge aspekte uspešne digitalne prezentacije i kvalitetnog nastupa u ovoj sferi.

Ako ste spremni da podelite sa svetom svoje mišljenje i svoju kreativnost, prijavite se. 

  • 23.09.2024 16:36

Komentar