SEO ili PPC: Kada koristiti koju strategiju

Danas svi koristimo internet svakodnevno. Informacije su nam dostupne na pretraživačima u nekoliko klikova i svi smo nestrpljivi da što pre dobijemo traženu uslugu, informaciju ili naručenu hranu. Sajt koji nam pretraživač prvo ponudi jeste sajt koji ima najbolje rangiranje na internetu.

Optimizacija za pretraživače (SEO) i oglašavanje po kliku (PPC) jesu marketinške prakse koje dele isti cilj: da dovedu više posetilaca na veb-stranice i tako rangiraju sajt visoko među rezultatima pretraživača. Ali koja je investicija isplativija? SEO ili PPC – nema jednostavnog pobednika.

Analiziraćemo za vas ova dva pristupa, uporedićemo njihove snage i slabosti i pomoći vam da odredite koja je opcija bolja za vaše poslovanje.

“SEO”

Šta je SEO?

SEO ili optimizacija za pretraživače je proces optimizacije vaše veb-stranice kako bi se rangirala na što višoj poziciji na stranicama rezultata pretraživača (SERP-ovima). Pretraživači koriste botove da pretraže sve stranice na sajtu i složene algoritme kako bi ih kategorizovali na osnovu poznatih i nepoznatih faktora. 

Da bi se vaš sajt našao na prvom mestu ili makar bio na što višem mestu na listi pretraživača, stranice na vašem sajtu moraju pružati korisne i relevantne sadržaje. Uz to, svaki internet stručnjak će vas savetovati da te sadržaje optimizujete ili oglasite putem PPC strategija.

Ali, da li znate kako SEO i PPC zapravo funkcionišu? Kako ih treba kombinovati da biste dostigli najbolje rezultate?

Pre svega, morate znati da SEO obuhvata mnoge aspekte, koji se mogu podeliti u nekoliko glavnih kategorija:

  • tehnički SEO;
  • on-page SEO;
  • off-page SEO;
  • lokalni SEO.

Tehnički SEO

Ova SEO strategija bavi se tehničkim delovima veb-stranice koji pomažu da se ona bolje vidi i rangira na pretraživačima. Ovo uključuje ubrzavanje učitavanja stranice, prilagođavanje za mobilne uređaje, pravilno imenovanje URL-ova, korišćenje sigurnosnog sertifikata (HTTPS) i pravljenje mape sajta (XML sitemap).

Takođe, tehnički SEO rešava probleme s dupliranim sadržajem, pravilno koristi datoteku robots.txt (za instrukcije pretraživačima kao što su Google, Bing itd. o tome koje stranice i fajlove na sajtu mogu ili ne mogu da indeksiraju) i postavlja kanonske URL-ove da bi pretraživači znali koju verziju stranice treba da indeksiraju.

Ako se vaš sajt brzo učitava i nema tehničkih grešaka, pretraživači će ga lakše indeksirati i bolje rangirati u rezultatima pretrage.

Takođe, ako je sajt brz i dobro organizovan, pogotovo ako je dobro prilagođen za mobilne verzije, posetioci će lakše pronaći šta traže i duže će ostajati na veb-stranici.

On-page SEO

Ova SEO metoda bavi se optimizacijom pojedinačnih stranica na sajtu kako bi bile korisnije i vidljivije za posetioce i pretraživače. To znači da treba dodavati važne ključne reči u naslove, podnaslove i tekst, ali bez preterivanja, jer ključne reči treba da budu prirodno uklopljene u sadržaj.

Metatagove takođe treba da uvrstite u svoju SEO optimizaciju, pa je pisanje efektnih metanaslova (title tags) i metaopisa (meta descriptions) neophodno za privlačenje korisnika da kliknu na rezultate pretraživanja.

Obratite pažnju i na URL strukturu. Ona treba da bude kratka, deskriptivna i SEO-friendly. Unutrašnje linkovanje, odnosno korišćenje internih linkova, poboljšava navigaciju sajta i pomaže pretraživačima da bolje indeksiraju stranicu.

Takođe, važno je optimizovati i slike korišćenjem alt tagova, pravilnim imenovanjem datoteka i kompresijom kako bi se stranice brže učitavale.

Off-page SEO

Off-page SEO se odnosi na aktivnosti izvan vaše veb-stranice koje pomažu da se ona bolje rangira. To uključuje dobijanje kvalitetnih linkova s drugih važnih veb-stranica. Birajte stranice s kvalitetnim sadržajem za linkovanje, jer su kvalitet i ugled tih linkovanih stranica važniji od broja linkova.

Takođe, pisanje gostujućih članaka za druge blogove i sajtove predstavlja efikasan način za izgradnju reputacije i dobijanje povratnih veza (backlinkova) s relevantnih sajtova, što može posebno doprineti uspostavljanju autoriteta i rangiranju veb-stranice na pretraživačima.

Iskoristite popularnost društvenih mreža i budite aktivni na platformama poput LinkedIna, Instagrama ili TikToka kako biste deljenjem sadržaja povećali šanse za što bolje rangiranje.

Lokalni SEO

Lokalni SEO pomaže vašem biznisu da se pojavi u pretragama korisnika koji traže usluge ili proizvode u svojoj blizini. To se postiže optimizacijom veb-stranice i lokalnih poslovnih unosa kako bi se privuklo više lokalnih kupaca.

Ovo je posebno važno ako vodite biznis koji posluje na određenoj lokaciji ili ima fizičke prodavnice.

Ključni elementi lokalne SEO optimizacije uključuju optimizaciju i održavanje profila Google My Business kako bi se poboljšala vidljivost u lokalnim rezultatima pretrage i na Guglovim mapama. Uz to, bitno je i navođenje tačnih informacija o biznisu (ime, adresa, telefon) na lokalnim direktorijumima i veb-sajtovima.

Prikupljanjem recenzija zadovoljnih kupaca i upravljanjem tim mišljenjima pozitivno ćete uticati na lokalne rang-liste.  

“SEO”

SEO je kompleksan i višeslojan proces koji zahteva kontinuirano praćenje i prilagođavanje. Zato uključite različite strategije za SEO u svoje poslovanje i poboljšajte vidljivost i saobraćaj veb-stranice, jer će to u velikoj meri doprineti vašem poslovanju.

SEO prednosti

SEO je najbolja strategija kada je dugoročni cilj da povećate organski saobraćaj i izgradite održivo prisustvo na mreži. Evo nekoliko situacija u kojima je SEO posebno koristan.

  • Dugoročni rezultati: SEO je dugoročno održiv, što znači da kada jednom postignete visoko rangiranje, možete uživati u stalnom organskom saobraćaju bez dodatnih troškova po kliku.
  • Povećanje vidljivosti brenda: dobro optimizovan sadržaj može pomoći vašem brendu da se pojavi za različite relevantne ključne reči, što povećava ukupnu vidljivost.
  • Bolje korisničko iskustvo: SEO često uključuje optimizaciju brzine sajta, mobilne prilagođenosti i relevantnosti sadržaja, što poboljšava ukupno korisničko iskustvo.
  • Smanjenje troškova: ako imate ograničen budžet za oglašavanje, ulaganje u SEO može pružiti trajne rezultate bez stalnih troškova.
  • Osvajanje konkurencije: ako želite da postanete autoritet u svom sektoru, SEO vam može pomoći da se rangirate za ključne reči relevantne za vašu nišu.
  • Bolji povraćaj investicije (ROI): iako SEO zahteva inicijalnu investiciju vremena i resursa, dugoročno može pružiti bolji povraćaj investicije u poređenju s plaćenim oglašavanjem.

SEO mane

Ukoliko ste nestrpljivi da što pre vidite rezultate svog oglašavanja, onda vam se neće dopasti to što je SEO dugoročna strategija koja može potrajati mesecima pre nego što se vide značajni rezultati.

S druge strane, algoritmi pretraživača se stalno menjaju, što znači da ono što funkcioniše danas možda neće funkcionisati sutra. Pretraživači poput Gugla često menjaju svoje algoritme, što može uticati na vašu poziciju u rezultatima pretrage.

SEO oglašavanje je kompleksno, a efikasan SEO zahteva razumevanje načina funkcionisanja pretraživača, kao i tehničko znanje za implementaciju najboljih praksi. Zato, da biste ostvarili najbolje rezultate, treba temeljnije da se posvetite učenju SEO tehnika.

Šta je PPC?

PPC ili pay-per-click oglašavanje je model internet oglašavanja u kom oglašivači plaćaju svaki put kada korisnik klikne na njihov oglas. Ovaj model omogućava oglašivačima da prikazuju svoje oglase ciljanoj publici i plaćaju samo za stvarne posete njihovim veb-stranicama.

Najpopularnija platforma za PPC je Google Ads, koja pruža široke mogućnosti targetiranja i prilagođavanja oglasa. Pored platforme Google Ads, postoje i druge, kao što su Bing Ads, Facebook Ads, Instagram Ads ili LinkedIn Ads, koje nude različite opcije za dosezanje specifičnih demografskih grupa i interesovanja. 

PPC oglašavanje je efikasan način da se brzo privuku potencijalni klijenti i poveća saobraćaj na veb-stranici. 

“SEO”

Prednosti PPC-a 

Evo nekoliko slučajeva kada je PPC najbolja opcija. 

  • Brzi rezultati: PPC može odmah povećati saobraćaj na vašem sajtu čim pokrenete kampanju, što je svakako velika prednost, naročito u poređenju ove metode sa SEO optimizacijom, za koju je ipak potrebno neko vreme.
  • Precizno ciljanje: kada vam je potrebno precizno ciljanje određene demografske ili interesne grupe, PPC omogućava detaljno podešavanje kampanja na osnovu starosti, pola i prihoda, interesovanja koje su pokazali u svojim pretragama ili aktivnostima na društvenim mrežama, kao i na osnovu njihovog ponašanja, poput prethodnih kupovina ili poseta određenim sajtovima.
  • Promocije i događaji: za privremene promocije, sezonske kampanje ili specijalne događaje, PPC može pomoći da brzo privučete pažnju publike.
  • Testiranje i istraživanje tržišta: ako želite da brzo testirate nove proizvode ili usluge, PPC vam omogućava da prikupite podatke i povratne informacije u kratkom vremenskom roku. 

Mane PPC-a

Ono što vas u početku možda može odvratiti od primene PPC strategije u vašem poslovanju jesu troškovi. Troškovi oglašavanja na PPC platformama mogu biti izuzetno veliki, naročito u industrijama u kojima je konkurencija velika. Razlog za to je što se oglašivači takmiče za istu publiku, a to povećava cenu. Zato kompanije moraju pažljivo upravljati svojim budžetima kako bi osigurale povrat ulaganja i izbegle prekomerne troškove.

S druge strane, mogla bi vam smetati privremenost PPC oglasa. Dokle god plaćate za njih, vaš sajt ima zavidno veliki saobraćaj. Međutim, čim prestanete da plaćate, taj saobraćaj naglo opada, jer oglasi više nisu vidljivi korisnicima. Zbog toga je PPC oglašavanje efikasno samo dok traje plaćanje, za razliku od organskog saobraćaja, koji može imati dugotrajan efekat.

“SEO”

Klik prevara predstavlja ozbiljan rizik u PPC oglašavanju, jer konkurenti ili zlonamerni korisnici mogu namerno da klikću na vaše oglase kako bi vam brzo potrošili budžet. To može dovesti do neplaniranih troškova bez stvarnog povratka investicije, jer takvi klikovi ne dovode do stvarnog interesovanja za vaše proizvode ili usluge. Da bi se zaštitili od ovog problema, oglašivači često koriste sofisticirane alate i prate obrasce ponašanja kako bi identifikovali i blokirali lažne klikove.

BONUS: Kako kombinovati SEO i PPC za maksimalan učinak?

Opredeliti se za SEO i PPC nije jednostavno i zavisi od specifičnih potreba i ciljeva vašeg poslovanja. Iako SEO i PPC imaju različite pristupe i ciljeve, njihova kombinacija može doneti izuzetne rezultate. Najbolja strategija često podrazumeva kombinaciju oba pristupa, što omogućava iskorišćavanje prednosti obe metode i postizanje maksimalnih rezultata.

  • Pre svega, iskoristite PPC za trenutne rezultate i pokrivanje ključnih reči za koje je SEO rangiranje teško. U međuvremenu, radite na SEO strategiji za dugoročno poboljšanje organskog saobraćaja.
  • Zatim koristite PPC za remarketing posetilaca koji su već posetili vaš sajt preko organskih pretraga. Ovo može povećati stope konverzije, jer ciljate korisnike koji su već pokazali interesovanje za vaše proizvode ili usluge.
  • Iskoristite podatke iz PPC kampanja da identifikujete koje ključne reči i koji oglasi donose najbolje rezultate. Ove informacije možete koristiti i za optimizaciju SEO strategije.
  • Kombinovanjem SEO i PPC podataka možete dobiti sveobuhvatniji uvid u ponašanje korisnika, što vam omogućava da bolje prilagodite svoje marketinške strategije. Dok SEO radi na dugoročnom povećanju organskog saobraćaja, PPC može pružiti trenutne rezultate i privući dodatni saobraćaj.
  • Koristite uvid iz PPC kampanja da kreirate sadržaj koji odgovara interesovanjima i potrebama vaše publike. Na taj način vaš SEO sadržaj može biti još relevantniji i privlačniji.
  • Na kraju, kombinovanjem organskih i plaćenih strategija možete znatno povećati vidljivost vašeg brenda na mreži. Organski rezultati će pomoći u izgradnji poverenja, dok će PPC oglasi osigurati da ste uvek prisutni na najvažnijim pozicijama.

Postanite internet profesionalac

Kada se pravilno koriste zajedno, SEO i PPC mogu posebno unaprediti vašu onlajn-prisutnost, povećati saobraćaj i stope konverzije i poboljšati povraćaj investicije. Stoga, pažljivo razmotrite prednosti i mane obe strategije i kreirajte plan koji najbolje odgovara vašem poslovanju.

Koju god strategiju da izaberete, najbitniji su kontinuirano praćenje, analiza i prilagođavanje vaših marketinških napora kako biste osigurali optimalne rezultate i postigli svoje poslovne ciljeve.

Da biste postali stručnjak za optimizaciju sajtova, potrebno vam je otprilike 12 meseci praktičnog školovanja na našem programu Content & SEO Manager, a ukoliko želite da postanete profesionalac u oblasti oglašavanja na internetu, nudimo vam program PPC & Digital Channels Manager. Naučite sve potrebne tehnike i usvojte praktična znanja kojima ćete unaprediti svoje poslovanje.

Ostanite uvek na vrhu pretrage!

  • 15.07.2024 12:35

Komentar